Întrebări frecvente despre spuma poliuretanica

Ce este poliuretanul?

Termenul de “izolație poliuretanică” acoperă întreaga familie de materiale izolante pe baza de poliuretan PUR sau poliizocianurat PIR. Poliuretanul este obținut prin reacția chimică dintre diizocianat și un poliol.O dată ce această reacție a avut loc se obține o substanță sigură și extrem de versatilă. Poate avea diverse proprietăți (elasticitate, flexibilitate, rigiditate) în funcție de alegerea substanțelor combinate.

Ne putem permite folosirea combustibililor naturali pentru producția izolației termice?

Numeroase stații ard combustibili naturali pentru a genera electricitate. În cazul izolației termice, petrolul nerafinat este folosit pentru a economisi energie pentru mai mult de cincizeci de ani. Pe durata sa de viață izolația poliuretanică salvează de peste cincizeci de ori mai multă energie decât cea folosită pentru producția sa. Cu alte cuvinte energia folosita pentru producerea izolației termice pentru o casă este ulterior recuperată în mai puțin de un an datorită izolării conferite. Izolația poliuretanică este responsabilă pentru consumul a mai puțin de 0.04 % din consumul anual de
petrol. La sfârșitul duratei de viață energia conținută de izolația poliuretanică poate fi recuperată mai departe prin reciclare, astfel balanța energetică fiind din nou îmbunătățită.

În procesul de producție sunt folosite materiale reciclate sau regenerabile?

Unul din materialele principale, poliolii, pot fi obținuți din diverse substanțe din plante, ca uleiul de ricin, uleiul de soia, glicerolul și sucroza sau PET-uri reciclate. Acestea reprezintă 20 % din compoziția materialului astăzi și se așteaptă o creștere în viitor.

Izolația poliuretanică poate fi reciclată?

Da, izolația poliuretanică necontaminată poate fi reciclată. Reziduurile de producție sunt, de obicei, transformate în alte produse. De exemplu plăcile cu rezistența crescută folosite în construcții pot fi obținute din reziduuri de PU măcinat printr un proces de presare cu adeziv. Mulțumită durabilității sale, panelele intacte pot fi refolosite pentru o altă aplicare. Uneori, reciclarea nu reprezintă cea mai bună alegere din punctul de vedere al protecției mediului pentru izolația termică ce și a încheiat ciclul de viață deoarece necesită un consum ridicat de energie . În UE economisirea energiei se face în fabrici de transformare a reziduurilor în energie ce filtrează poluanții și generează căldură și electricitate ca și rezultat al procesului de combustie. Scopul UE pentru anul 2020 este de atinge un procent de 70% refolosire, reciclare și recuperare a reziduurilor din construcții cu ajutorul fabricilor de transformare a reziduurilor în energie.

Poliuretanul are un conținut ridicat de energie?

Nu. Un kilogram de izolație poliuretanică conține aproximativ 72 MJ1. Această valoare este mai mare decât cea a vatei minerale sau a fibrei de lemn, dar este mai mică decât cea a polistirenului. Greutatea nu trebuie luată ca și unitate de măsură deoarece poliuretanul are o conductivitate te rmică foarte joasă și este extrem de ușor. Pentru aceeași aplicație finală (de exemplu un acoperiș orizontal) greutatea altor materiale poate fi de la 6 la 10 ori mai mare și implicit conținutul total de energie al acestora este mult mai mare.

Produsele pentru izolarea poliuretanică sunt periculoase?

În nici un caz. Cercetări vaste au arătat că acestea reprezintă materiale sigure și inerte. Nu sunt impuse specificații pentru siguranță sau sănătate pentru întreg ciclul de viață al poliuretanului sau pentru faza de folosire. Acest tip de izolație prezintă cele mai mici nivele de emisii în aer în comparație cu toate celelalte produse pentru izolație din piață. Astfel, în țările unde există standarde pentru emisiile de substanțe periculoase izolațiile, PU sau PIR fac parte din cele mai bune clase. Este foarte important ca izolațiile cu spumă pulverizabilă să fie aplicate întotdeauna de contractori calificați.