Rezistența la apă și umiditate

Pătrunderea apei sau a umidității pot mări în mod semnificativ conductivitatea termică a unor materiale de izolație. La un conținut de aproximativ 1% umezeală din volum, conductivitatea anumitor materiale fibroase crește abrupt cu circa 85%. Acest lucru poate duce la un transfer de căldură semnificativ mai mare prin stratul de izolație în aplicații precum perimetrul acoperișurilor.

Datorită structurii sale din celule închise, izolația din poliuretan rigid este afectată în foarte mică măsură de apă sau de umiditate: aceasta nu absoarbe și nu transportă apa, adică nu există o acțiune capilară și, prin urmare, umiditatea prezentă în mod normal în clădiri nu duce la nicio mărire a conductivității termice.

Difuzia vaporilor de apă nu poate genera nivele de umiditate mărite în izolația din spumă rigidă de poliuretan decât dacă aceasta nu a fost instalată în mod adecvat dintr-un punct de vedere structural, de exemplu în situația în care lipsesc barierele de vapori, sau din cauza buzunarelor de aer sau etanșeizărilor defectuoase.

Capacitatea izolației PUR/PIR de a rezista la acțiunea apei și de a reveni rapid la performanța anterioară expunerii la umiditate excesivă face din aceasta alegerea preferată pentru clădiri care să reziste la inundații. Aceasta este recomandată, atât în scopuri de asigurare, cât și în documentele de orientare guvernamentale, ca parte din necesitatea tot mai mare de a avea strategii de gestionare a inundațiilor*.

*Numai 2% conținut de apă în anumite materiale fibroase scade valoarea R cu 30%.