Reactia la foc

Atunci cand vorbim de normele de securitate antiincendiu si asigurare pentru varietatea de aplicatii, sistemele izolante PU sunt practic cele mai eficiente la ora actuala.

Compozitia si tipul de fatuiala sunt practic doar doi dintre factorii importanti ce contribuie la clasarea izolatiei din poliuretan intre clasele B si E din punct de vedere al reactiei la foc.

–          Daca analizam producerea fumului, izolatia de poliuretan rigid se incadreaza in clasele de la s1 la s3**. Aceasta clasare se face de asemenea in functie de compozitie si tipul de fatuiala

–          Focul nu poate topi izolatia din poliuretan rigid datorita faptului ca acest material este un termo-set. Materialul se incadreaza in general in clasa d0*** deoarece nu produce nici un fel de picaturi.

Materialele de constuctie sunt clasificate in 7 euro-clase, in concordanta cu sistemul de clasificare european: A1 si A2 contin materialele necombustibile, anorganice, in timp ce clasele B, C, D, E apartin materialelor combustibile, iar clasa F contine materialele ce inca nu au fost determinate din punct de vedere al performantei.

Pentru a indica producerea fumui pentru materiale de constructie, se folosesc clasificari suplimentare precum s1, s2 si s3, cea din urma fiind lipsita de restrictii atunci cand vine vorba de producerea fumului.

Alte clasificare, precum d0, d1 si d2 sunt folosite pentru a indica picaturi si particule incandescente ale materialelor de constructii.

Incandescenta continua

Izolatia de poliuretan rigic nu propaga incendiul datorita faptului ca nu activeaza incandescenta continua.

Produsele izolante fibroase si panourile de fibre sunt doar cateva din numeroasele materiale poroase ce pot da nastere la procesul de combustie care se autopropaga numit combustia in incandescenta continua.

In urma proceselor exotermice continue ce apar dupa expunerea initiala la o sursa de aprindere, combustia in incandescenta continua poate sa acumuzele o caldura in interiorul materialului. Atunci cand izolatia este capabila sa degaje aceasta caldura in exces, ea poate preveni acumularile de caldura pe viitor. Aprinderea materialului este provocata de cresterea continua a temperaturii in interiorul produsului.

Cavitatile din spatele zonelor cu suprafata insemnata si zona din spatele placarilor din interiorul camerelor sunt cele mai obisnuite locuri pentru a instala produsele izolante. Totusi, exista un risc ca combustia cu incandescenta continua sa ramana nedepistata deoarece ea are loc in interiorul izolatiei si se dezvolta foarte incet. Materialele adiacente pot fi aprinse destul de repede de catre aceste procese, ceea ce ar conduce intr-un final la incendiu.