Proprietati mecanice excelente

 

Cu o densitate ce variaza intre valorile cuprinse intre 30 kg/m³ si 100 kg/m³ , putem spune ca izolatia cu spuma poliuretanica este usoara dar si dura in acelasi timp. Cu toate acestea, densitatea spumei rigide PUR/PIR poate fi marita chiar si la 700 kg/m³ pentru aplicatiile speciale ce sunt supuse unor sarcini mecanice duse la extrem.

Caracteristice precum: rezistenta la compresie si deformare si sarcina de compresie, sunt pastrate de poliuretan chiar si la densitati extrem de mici. Acoperisurile plane, pardoselile si toate celelalte suprafete ce sunt supuse traficului pedestru in mod regulat necesita aplicatii de suport de sarcini, iar aceste caracteristici intalnite la spuma poliuretanica pot fi extrem de folositoare.

Cu toate acestea, trebuie asigurat faptul ca structura combinata ramane intacta si fara brese in stratul izolatiei ori de cate ori spuma rigida PUR/PIR este folosita pentru izolarea terminca in acoperisuri plane, finisari interioare sau in sistemul combinat de izolatie termica. In aceste cazuri, este foarte important ca materialul folosit sa fie rezistent la rupere si la forfecare.

Valorile standard de rezistenta sunt diferite la rezistenta de rupere comparativ cu rezistenta la forfecare, si se calculeaza in functie de densitate. Pentru rezistenta la rupere, valorile standard sunt cuprinse intre 40 – 900 kPa. In cazult rezistentei la forfecare aceste valori sunt mai mari, intre 120 si 450 kPa.